Yamaha Vmax retrospective

yamaha-vmax-history

ΥΑΜΑΗΑ VMAX  1700 ’09
Ο ΑΡΝΟΛΤ ΣΒΑΡΤΖΕΝΕΓΚΕΡ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ.
Όταν η Yamaha το 1985 είχε ονομάσει το τερατάκι της Vmax των 1200 cc και 145 ίππων ήξερε τι έκανε, είχε φτιάξει κάτι υπερβολικό: Mια από της πιο πολυσυζητημένες μοτοσυκλέτες όλων των εποχών!
To Vmax είναι γεννημένο από τους αγώνες dragster και είναι  η πρώτη μοτοσυκλέτα παράγωγης που έσπασε τα 11 δεύτερα στο τετρακοσάρι.

yamaha-vmax-history
Tο τροφαντό τερατάκι της Yamaha έκλεισε τη δεύτερη δεκάδα  των γενεθλίων του και ακόμα φέρει άκρας υγείας. Δεν είναι τυχαίο που μπήκε στο μουσείο μοτοσυκλέτας Γκουκενχάιμ ενώ κυκλοφορούσε ακόμα!
Η VMAX 1200 είχαν έρθει με αρκετές καραβιές στης Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 τότε με τις παραεισαγωγές όσοι της θυμούνται.
Με την εξωφρενική ισχύ των 145 ίππων το Vmax κάπου το 1993-95 στα κοντράδικα στέκια σήμαινε ότι μέσα από καπνούς και στριγγλιές κατάπινε ότι τολμούσε να σταθεί δίπλα του δίτροχο η τετράτροχο, ο φόβος και ο τρόμος των πάντων στην ευθεία συμπεριλαμβανόμενου και του αναβάτη του…
Μοτοσυκλέτα υπέρβαρη με κτηνώδη δύναμη και ροπή τρακτέρ ικανή να ανελκύσει το τιτανικό καθόλα ανυπότακτη δεν συγχωρούσε λάθη και έστελνε τα ανυποψίαστα γκαζοθύματα (το αντίθετο του γκαζοφονιάς) κατευθείαν στο νοσοκομείο.
yamaha-vmax-history
Αυτό οφειλόταν στο Vboost παθητικό αποσυμπιεστή που μόλις άνοιγε στις 6000 στροφές ξεκίναγαν τα πυροτεχνήματα!
Εκεί έτρωγε την κλοτσιά ο αναβάτης για την οποία το vmax έγινε διάσημο!!!!
Έτσι δημιούργησε θρύλο γύρω από το όνομα του φτιάχνοντας λέσχες και club σε όλο το κόσμο.

Tο κακό στρουμπουλό παιδί της Yamaha εντυπωσίασε τους  Έλληνες άλλα τους τρόμαξε κιόλας.  Υπήρχαν 2 εκδόσεις, μια 145 ίππων και μια 98 ίππων χωρίς Vboost που παραδόξως απόδιδε στο δυναμόμετρο 110 άλογα και μέσα από όλα αυτά η Yamaha αποφάσισε να δέσει το λυσσασμένο παιδί της και κάπου μέσα στο 1995 ξεκίνησε να του μειώσει την απόδοση από τα 145 άλογα σε άλλες εκδόσεις 140, 136, και 130 ίππους και την κλασική με τα 98 άλογα και με ηλεκτρονικό κόφτη στη δύναμη του και όχι στην μείωση της τελικής για τα ανοικτά 145αρια μοντέλα. Το 2003 σταμάτησε οριστικά η παράγωγη του και έμεινε στους dealer to 2005 σαν special anniversary edition με μια πλάκα 3D στο ψευδοντεποζιτο του!
Δεν είναι τυχαίο που ακόμα πολλοί ψάχνουν μετά μανίας για κάποια από τα πρώτα ανοιχτά  μοντέλα τα οποία τώρα είναι υπερήλικα με αρκετούς ιδιοκτήτες να έχουν περάσει από πάνω τους, και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχουν 20χρονα Vmax σε όλο το κόσμο που έχουν τη δικιά τους σχολή και είναι φτιαγμένα σε επίπεδο σχιζοφρένειας!!!
yamaha#vmax#history
Ο καιρός όμως περνάει  ο κόσμος εξελίσσεται και η τεχνολογία προχωράει το καλό γίνεται καλύτερο και το μεγάλο μεγαλύτερο έτσι και το τερατάκι  της Yamaha από Vmax έγινε VERY MAXIMUM-μεγάλωσε αναβαθμίστηκε εκμοντερνίστηκε πλακώθηκε 20 ολόκληρα χρόνια στη σκληρή  προπόνηση  και όπως λέει και ο Σβαρτζενέγκερ ”Ι’LL WILL BE BACK”,  έγινε ένα muscle bike τίγκα στα αναβολικά που θέλει να ξεμπαζώσει την άσφαλτο.

yamaha#vmax#history

Χίλια εξακόσια κυβικά εκατοστά, τέσσερις κύλινδροι σε διάταξη V, διακόσια επτά άλογα, δέκα επτά χιλιογραμμόμετρα ροπή, χίλια εφτακόσια χιλιοστά μεταξόνιο, τριακόσια κιλά, δώδεκα πιστόνια στης ακτινικές δαγκάνες εικοσιέξι  χιλιάδες ευρώ ….φτάνουν?

Ολοκαίνουργιος κινητήρας 1679cc, 17 κιλά ροπή, καινούργιο πλαίσιο, 18άρηδες τροχοί 200 με 50 προφίλ λάστιχο (vmax που στρίβει;;;) ειδικά κατασκευασμένο από τη brigestonne για τη Vmax ,επιτέλους φρένα εξαπίστονα ακτινικά (δανεισμένα από R1 2007) μιας και τα φρένα του παλιού αποτελούσαν ανέκδοτο στα δωμάτια των νοσοκομείων.
yamaha#vmax#history
Πάρε τη για να τρομάξεις είναι η προτροπή των Αμερικάνων δημοσιογράφων και φαίνεται πως ζουν πολλοί για να τρομάζουν, το γρηγορότερο 400αρι στο πλανήτη υπόσχεται η Yamaha και σύμφωνα με τη δήλωση του Αllan Grath του δοκιμαστή μοτοσυκλετών  και drag racer του περιοδικού Οption Μoto : είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που χέστηκα σε μετρήσεις!

yamaha#vmax#history

Η τεχνολογία πανταχού παρούσα τροφοδοσία c.e.n.i.c.h (από τη M1 του rossi) τριοδικός καταλυτής, ανάποδος στρόφαλος (M1 του rossi) αισθητήρας L,  τριοδικός καταλυτής θάλαμοι pent-roof,  μετάδοση κίνηση στους εκκεντροφόρους με γρανάζια και όχι καδένα, έχει ακριβώς της ίδιες διαστάσεις με το παλιό κινητήρα 1200 και ας είναι 500 κυβικά  ανεβασμένος !!!! Καινούργιος στρόφαλος, μπιέλες, πιστόνια με τη μέθοδο fracture-spilit, που άφορα τον τρόπο διάσπασης τους από το καλούπι χύτευσης για εξασφαλίσει την αντοχή στα 207 άλογα  και 17 κιλά ροπής, μαγνήσιο παντού, 52αρι μπροστινό σύστημα που είναι το μεγαλύτερο και πιο χοντρό τηλεσκοπικό μπροστινό που έχει μπει σε μοτοσυκλέτα παραγωγής με διπλές μπότες και επίστρωση τιτάνιου!!!

yamaha#vmax#history

Πίσω ανάρτηση πλήρως ρυθμιζόμενη (με τα χέρια) και μοχλικό, τελικά τιτάνιου, καντράν υγρών κρυστάλλων και όσον αφορά το μενού του μονό αν είσαι της NASA δεν θα τα βγάλεις πέρα μαζί του εύκολα. Ρυθμιζόμενο gear light ξεχωριστά για κάθε ταχύτητα, ένδειξη θερμοκρασίας στο ram air, ένδειξη θέση ανοίγματος πεταλούδας του γκαζιού, γκάζι  ηλεκτρονικό χωρίς ντίζες ride by wire, ένδειξη αντίστροφης μέτρησης goundown 400 μέτρα: μπορείς να κάνεις 400άρια πάνω κάτω μονός σου και με ένα έξυπνο κόλπο όταν μετρήσει ο εμπρός τροχός 400 μέτρα σταματάει το χρονόμετρο μονό του και σου δείχνει επίδοση στο 400αρι. Kαλή προπόνηση για της αυριανές κόντρες….!
yamaha#vmax#history
Δυνατότητα ξεκλειδώματος εγκεφάλου για 400 μετρά- όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται 400αρι ξεκλειδώνει μόνος του ως εξής: όταν φτάσεις της πρώτες 2 σχέσεις στο κοφτή ξεκλειδώνει και δουλεύει όλο το μηχανάκι FULL throttle και έχεις και 20 χλμ παραπάνω τελικής! System status meintenance, ένδειξη χιλιομέτρων σε λάστιχα ,σέρβις, λάδια. Όταν αλλάζεις λάστιχα η λάδια μηδενίζεις  το system meintenance και ξέρεις με τα νέα σου λάστιχα πόσα χλμ έχεις κάνει η με τα φρέσκα λάδια ή πόσα χλμ έχεις κάνει από το τελευταίο σέρβις ή ακόμα πόσα χιλ. έχεις κάνει σαν καινούργιος ιδιοκτήτης !!!
Μονόδρομος συμπλέκτης, gear light ρυθμιζόμενο ξεχωριστά για κάθε ταχύτητα σε όποιες στροφές θέλεις εσύ, ABS στα φρένα, και μοτέρ πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής ίππων.
yamaha#vmax#history
Το καινούργιο VMAX κάνει το πράσινο στα φανάρια να μοιάζει με το σήμα GO των DRAGSTER. Τερατώδες και εκθαμβωτικό, υπερβολικό και κτηνώδες στην εμφάνιση, με τεράστιες και τις πιο κακές μπούκες που έχουν μπει ποτέ σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, καμπύλες που μόνο σε κορμιά χτισμένα με αναβολικά και χρόνια σκληρής προπόνησης συναντάς. 310 κιλά μύες με 0% λίπος απαιτεί χέρια καλογυμνασμένου bodybuilder και κουράγιο θηριοδαμαστή για να την οδηγήσεις αλλά και 25300 ευρώ και παραγγελία μονό μέσω ιnternet και με σειρά προτεραιότητας, μόνο 1500 κομμάτια κάθε χρόνο και λίγα από αυτά ήρθαν στην Ελλάδα .

Η δυνατότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής στο κόσμο, ένα νόμιμο dragster με πινακίδα κυκλοφορίας,  έχει 25% παραπάνω ροπή, ίδια ιπποδύναμη και δυο τρίτα παραπάνω κυβικά από τη παγκόσμια πρωταθλήτρια DUCATI 1098R του Τroy Βayliss.
yamaha#vmax#history
Στην εμφάνιση παίρνει το χρυσό παίρνει το ασημένιο παίρνει και το χάλκινο! Ηayabusa, R1, CBR & GSXR πολλά, VMAX όμως 1!Ναι η yamaha είχε κάνει το θαύμα της έφτιαξε ένα τεχνολογικό επίτευγμα.

Δεν είναι Ducati Diavel δεν είναι Harley Vrod και μην ξεχνάμε ότι όταν οι Ιταλοί σχεδίαζαν το Diavel παραδέχτηκαν ότι ναι αγοράσαμε μια VMAX στο εργοστάσιο και σουλατσάραμε πάνω κάτω.
Αν υπήρχε κάτι που θα θέλαμε να γκρινιάξουμε είναι η απουσία  power shifter για ντραγκστεράδικες αλλαγές με τέρμα γκάζι και η απουσία  ασφάλειας που σου παρέχει ψηλά ένα stabilizator στο μπροστινό,
μιας και οι ελληνικοί δρόμοι μπορούν πολύ εύκολα  να κάνουν μια μοτοσυκλέτα με κτηνώδη δύναμη να δημιουργήσει κοσκίνισμα από το μπροστινό. Δεν θα το θέλαμε καθόλου ειδικά για ένα bike που έχει τα 240 χαω για κολατσιό!

Είναι μια λαμπρή ιδέα, δεν κατατάσσεται σε κατηγορία, είναι μια κατηγορία από μονό του, διαφορετικό  από οτιδήποτε μπορείς να αγοράσεις μέχρι σήμερα!
yamaha#vmax#history

Κινητήρας v4 1679cc υδρόψυκτος
Ισχύς 207-9000rpm
Ροπή 17-6000
Τροφοδοσία ψεκασμός
Ανάρτηση τηλεσκοπικο52mm
Τροχοί 120-70-18
200-50-18
πλαίσιο αλουμινίου περιμ.τυπου διαμάντι
βάρος γεμάτη 310κιλα

Kείμενο-Γιώργος Παπαδημητρίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.