Πιο πολύ ως ένα φωτορεπορτάζ, το παρόν άρθρο φιλοδοξεί να παρουσιάσει απο κοντά ένα φουρκόνι BMW R12 του 1936.Εξαιρετικά σπάνιο σήμερα ως θέαμα,πέρα από 1-2 σε μουσεία,αυτό το μηχανάκι έχει όλα τα χαρτιά του και πινακίδα,αλλά κυκλοφορεί κιόλας!
Ο κ.Δήμος,κληρονόμησε το τρίκυκλο από τον πατέρα του.Αυτός το είχε σε επαγγελματική χρήση για κάπου σαράντα χρόνια και αναλογιζόμενοι τις εποχές και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε,είναι πράγματι αξιοθαύμαστο το ότι σήμερα επιβιώνει σε καλή κατάσταση.Το <<μυστικό>> λέει ο κ.Δήμος είναι στη συντήρηση.Ο συγχωρεμένος πατέρας του δε το άφηνε το μηχανάκι στη μοίρα του και το πρόσεχε όπως μπορούσε.Επιπλέον ήταν καλή κατασκευή εκ γενετής.
Εδώ έχουμε ένα R12 συζευγμένο με Jeep Willy’s MB.To πάντρεμα έγινε το 1956.Είχε αγοράστει σαν τρίκυκλο,με καλάθι στο πλάι.Ύστερα,πήγε και το μετέτρεψε,όπως οι περισσότεροι επαγγελματίες της εποχής.Γιαυτό τα έφερναν και οι εισαγωγείς!
<<Εκείνη την εποχή,άλλοι έβαζαν σιδηροκατασκευή ας πούμε,της εποχής, και άλλοι απο τζιπάκι,όπως είναι αυτό εδώ. Κόπηκε ο σκελετός της μοτοσυκλέτας και ενώθηκε με το σασί του αυτοκινήτου.Το δούλευε στην οικοδομή,μετέφερε υλικά.Δε θα υπερέβαλλα αν σας έλεγα πώς έχει χτίσει όλη την Ηλιούπολη!Σήκωνε στη καρότσα του 30 τσουβάλια τσιμέντα,που μεταφράζεται σε ~1,5 τόνο βάρος!Η καρότσα είναι υδραυλική,ανατρεπόμενη.
Το χειρόφρενό που βλέπετε είναι πατέντα του συγχωρεμένου του πατέρα μου,ιδιοκατασκευή.>>
Μέχρι το ’90 δούλευε σαν επαγγελματικό όχημα.Κατ’όπιν βγήκε ο πατέρας στη σύνταξη,αλλά τη μοτοσυκλέτα ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του να τη δώσει,ή να τη παρατήσει.Έτσι φτάσαμε στο σήμερα,2013,κοντά 80 χρόνια από τότε που φτιάχτηκε!
<<Ο κινητήρας έχει επισκευαστεί,,είναι σε άριστη κατάσταση και δουλευει μια χαρά.Βενζίνη και συμπληρώνω λαδάκι ενίοτε,όπως σε όλα τα μπόξερ εξάλλου.Πρόσφατα βρήκα έναν δεύτερο και το έχω κρατήσει,ίσως βάλω εκείνον πάνω κάποια στιγμή,γιατί είναι λιγότερο καταπονημένος.Απο κει και πέρα,δε ξέρω αν θα γίνει ολική ανακατασκευή.Το μαύρο που βλέπετε έχει βαφτεί εκ των υστέρων.Το κόστος μιας ανακατασκευής καταλαβαίνεται πώς σε μια τέτοια μηχανή με τις ιδιαιτερότητες της είναι μεγάλο.Αλλά αφού δουλεύει σε όλα ρολόι,δεν καίγομαι και ιδιαίτερα!>>
Αν μένετε στα νότια προάστια της Αθήνας,είναι πολύ πιθανόν να το πετύχετε,ιδίως κανένα σαββατοκύριακο με καλό καιρό,που το βολτάρει ο ιδιοκτήτης του,απαλλαγμένο σήμερα από τα βάρη στα οποία ήταν συνηθισμένο να εργάζεται,αναθρέφοντας μια οικογένεια!Περισσότερες πληροφορίες για τα φουρκόνια,αυτή την ελληνική και ιδιαίτερη κατηγορία μοτοσυκλετών,μπορείτε να διαβάσετε στο παλιότερο άρθρο μας-
Αυτός ο κινητήρας δουλεύει υπέροχα και σήμερα,σχεδόν 80 χρόνια μετά !
Τρανταχτή απόδειξη το βίντεο που τραβήξαμε όπου θα το ακούσετε σε λειτουργία
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=2qSAFu5ygjk{/youtube}
Μπόξερ κινητήρας καβάντζα από R12.Απέδιδε 18- 20 ίππους στις 3.400-4000 στροφές και το 14 λίτρων ντεπόζιτο έδινε αυτονομία 254 χιλιομέτρων…χωρίς τα τσιμέντα!
H άδεια κυκλοφορίας.Κατασκευαστής : ΔΙΑΣ,ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Αναφερόμενη ασφαλώς στην εταιρία που έκανε τη μετατροπή. 19-9-1956 πρώτη άδεια στην Ελλάδα. Στη Γερμανία κατασκευάστηκε μεταξύ 1936-1941 και ήταν ένα από 36.000 R12 που έφτιαξε η BMW κατά παραγγελία του Γερμανικού στρατού. Το λευκό χρώμα που αναγράφεται ήταν εκείνο που ήταν βαμμένο αρχικά και κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εδώ.
Λάστιχα ΕΡΜΗΣ.Ελληνική εταιρία που κατασκεύαζε εδώ,λάστιχα της Pirelli.To φόραγε η μοτοσυκλέτα έως πρίν 2-3 χρόνια.Τελικά πολλά πράγματα φτιάχναμε τότε…σήμερα;
Ο λεβιές ανύψωσης της καρότσας ,την οπόια λειτούργησε για μας ο κ.Δήμος,που τον ευχαριστούμε πολύ για όλη τη παρουσίαση!
Το χειρόφρενο πατέντα που αναφέρθηκε προηγουμένως.
Το σημείο ένωσης των δύο μύθων,έναν της αυτοκίνησης και ένα της μοτοσυκλέτας που οι μοίρες τους δέθηκαν στο εξής κατά ανάγκη.
Το δεύτερο κιβώτιο ταχυτήτων από OPEL.Χρησίμευε ως <<αργό>>.Επίσης από κάτω του το ποδόφρενο.
Η καρότσα είναι άψογη,παρ’όλες τις ταλαιπωρίες της.
Κάποτε ακόμα και οι τάπες βενζίνης έδιναν χαρακτήρα στη μοτοσυκλέτα…