H ιστορια των αγωνων Grand Prix ΙΙ

Το δεύτερο μέρος του μίνι αφιερώματος στους αγώνες Grand Prix,και πώς μετεξελίχθηκαν σε Motogp σήμερα.Πρωταγωνιστές,πρωταθλήματα και ιστορικές εικόνες.

Τα ’70ς είδαν την άνοδο και κυριαρχία των δίχρονων κινητήρων.Είχαν ήδη μπεί στους αγώνες στις μικρές κατηγορίες,αλλά σύντομα έγιναν δημοφιλείς σε εταιρίες και κοινό,επεκτάθηκαν στα 125 & 350 και τελικά έγιναν μονοπώλιο.
Η μόνη που επέμειναν στα τετράχρονα ήταν η Honda,που επανήλθε μετά από 12 χρόνια απουσίας το ’79,χωρίς όμως καμμία τύχη….
Bultaco, Kreidler, Morbidelli, MV Agusta,Kawasaki, Suzuki, Yamaha &Harley Davidson κέρδισαν τίτλους σε διάφορες κατηγορίες εκείνη την εποχή,με τους Ιάπωνες και καταφέρνουν να θέτουν τέρμα στη κυριαρχία της Mv Agusta στα 500 το 1975-76.
Οι Bρετανοί Phil Read & Barry Sheene άφησαν το στίγμα τους στα χρόνια που περιγράφονται.


Μπαίνοντας στη δεκαετία του ’80,η Honda,αφού δε κατάφερνε τίποτα,στρώθηκε στη δουλειά και το ’83 παρουσίασε το δίχρονο NS500,με το οποίο ο Freddie Spencer κέρδισε το τίτλο.Κάπου εκεί καταργήθηκαν τα 350,ενώ τα 50αρια αντικαταστάθηκαν από τα 80άρια ,ως η μικρότερη κατηγορία του θεσμού αλλά για μόλις 6 χρόνια,καθώς μετά καταργήθηκαν και αυτά,με τη Derbi να έχει τα πρωτεία για τα καλά!


Είμαστε στην εποχή της κυριαρχίας των ιαπωνέζικων ομάδων και αμερικανών αναβατών-Suzuki, Yamaha and Honda/Kenny Roberts , Freddy Spencer,Eddie Lawson, Wayne Rainey,Randy Mamola & Kevin Schwantz ,αλλά και σε άνοδο του επιπέδου του ανταγωνισμού στις πίστες,με ιστορικές μονομαχίες.Μόνο στις μικρες κατηγορίες των 125 & 250 η Derbi,Garelli & Aprilia κατόρθωσαν να κοντράρουν στα ίσα τους ιαπωνικούς κολοσσούς.

Μπαίνουμε στα 1990,όπου από τα μέσα και έπειτα αγωνίζονται μόνο 3 κατηγορίες,125cc, 250cc & 500cc.ήδη μεσουρανούν αστέρια που έχουμε προαναφέρει,αλλά είναι η σειρά του Αυστραλού Doohan να κλέψει τη παράσταση με τη Repsol Honda με 5 σερί πρωταθλήματα (94-98) και σίγουρα θα είχε καταφέρει ακόμα περισσότερα,αν ο τραυματισμός στο ώμο δεν τον είχε εξαναγκάσει να αποσυρθεί πρόωρα από τις πίστες.Μάλιστα,το 2000 ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε ως Θρύλος των motogp στο Mugello.

Εν τω μεταξύ,τα 500αρια δίχρονα παρ’όλο που ήταν πολύ δυνατά και πρόσφεραν συγκινήσεις στους θεατές,αντικαταστάθηκαν από 800αρια τετράχρονα,ακολουθώντας την εμπορική πορεία των κατασκευαστών,που είχαν αρχίσει σιγά-σιγά να βάζουν στο περιθώριο τους περιβαντολλογικά επιβαρυντικούς κινητήρες στο περιθώριο.

Φτάσαμε ήδη στα ’00ς.To 2002 από παγκόσμιο πρωτάθλημα μετονομάζεται σε motogp,και εισέρχονται τα 1000αρια στη μεγάλη κατηγορία,τα οποία,μετά από 7 χρόνια έδωσαν ξανά τη θέση τους στα 800,μια ομολογουμένως αποτυχημένη επιλογή,γιαυτό και πλέον έχουμε επιστροφή σε 4ψήφιο αριθμό κυβικών.Η περίοδος σημαδεύτηκε και από διάφορες και αλλεπάλληλες αλλαγές στους κανονισμούς.

ΟRossi δημιούργησε το δικό του μύθο,που λίγο πολύ γνωρίζουμε οι περισσότεροι,με 4 συνεχόμενους τίτλους από τους 7 στη μεγάλη κατηγορία και σε σύνολο 9!
Stoner και εσχάτως Lorenzo συγκαταλέγονται στους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές της σύγχρονης εποχής!

στατιστικά στοιχεία

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

AJS 1 Constructors World title, 9 victories in all classes

Aprilia 18 Constructors World titles, 274 victories in all classes

Derbi 8 Constructors World titles, 93 victories in all classes

Ducati 1 Constructors World title, 32 victories in all classes

Garelli 5 Constructors World titles, 51 victories in all classes

Gilera 5 Constructors World titles, 59 victories in all classes

Kreidler 7 Constructors World titles, 71 victories in all classes

Harley Davidson 1 Constructors World title, 28 victories in all classes

Honda 60 Constructors World titles, 646 victories in all classes

Kawasaki 9 Constructors World titles, 85 victories in all classes

Mondial 5 Constructors World titles, 18 victories in all classes

Moto Guzzi 6 Constructors World titles, 45 victories in all classes

MV Agusta 37 Constructors World titles, 275 victories in all classes

Norton 4 Constructors World titles, 41 victories in all classes

Suzuki 15 Constructors World titles, 155 victories in all classes

Yamaha 38 Constructors World titles, 464 victories in all classes

 

Brno 1972 

Αρχές δεκαετίας 1980, Silverstone.

1969 Grand Prix

Λίστα με όλους τους νικητές στους αγώνες.Προσθέστε και ένα επιπλέον τίτλο στο Jorge Lorenzo,to 2012

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.