EGLI VINCENT CAFE RACER 1330

Site για μηχανάκια. Πειραγμένα κιόλας. Συνήθως παλιακά. Μυρίζει το καμμένο λάδι και η υπερχυλισμένη βενζίνη απο τα καρμπυρατέρ. Ωραία. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την Fusion κουζίνα. Ο ορισμός : Η κουζίνα που συνδιάζει στοιχεία απο την μαγειρική κουλτούρα διαφόρων χωρών. Τρελάθηκε ο γραφών;;; Μπορεί. Αλλά μιλώντας για το Egli Vincent στην σημερινή του μορφή θα πρέπει να συνδιάσεις Ελβετική, Γαλλική και φυσικά…Εγγλέζικη μηχανολογική “μαγειρικη”, και κάπου εδώ αρχίζει να βγαίνει νόημα.

Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται κάπου στην δεκαετία του ’60 με τον Fritz Egli να δημιουργεί το πρώτο Vincent cafe racer, αφού είχε τρέξει σε αγώνες hill climbing με ένα Vincent Grey Flash 500 κ.ε. και το οποίο σταδιακά εξέλιξε σε ένα σπεσιαλάκι δρόμου. Μετά από αυτό φυσικό ήταν να ακολουθήσουν τα χιλιάρια της εταιρείας, τα οποία τα κατασκεύαζε στο εργαστήριό του που ίδρυσε το 1965 κοντά στην Ζυρίχη.

Και όταν ο Egli σταμάτησε πια να φτιάχνει τα Egli Vincent Cafe Racers η ελπίδα της αναγέννησής τους εμφανίστηκε στην Γαλλία με την μορφή του ικανότατου μηχανικού Patrick Godet. Αφού είχε ήδη φτιάξει κάποιες ρέπλικες Vincent Grey Flash για αγώνες ιστορικών μοτοσυκλετών άρχιζε να κατασκευάζει και κάποια Egli Vincent Cafe Racers έχοντας σαν οδηγούς αυθεντικά πλαίσια του Egli. Μετά απο την πώληση ορισμένων ολοκληρωμένων μοτοσυκλετών αποφάσισε και πήρε την άδεια απο τον ίδιο τον Fritz Egli να τις κατασκευάζει κάτι που ουσιαστικά τον έκανε τον μοναδικό “εξουσιοδοτημένο” κατασκευαστή.

Αφού κατασκεύασε κάμποσα μηχανάκια 1000 κ.ε. αποφάσισε να κατασκευάσει και μία υπερκυβισμένη έκδοση 1329 κ.ε. με διαστάσεις κινητήρα 92×100 χιλ., έμβολα της Wossner, κυλίνδρους με επίστρωση nikasil και μπιέλες JPX. Την τροφοδοσία ανέλαβαν δύο καρμπυρατέρ της Mikuni και την παροχή του σπινθήρα η ηλεκτρονική της Grosset-Hall. Με την συμπίεση στο 8,4:1 η ισχύς της μοτοσυκλέτας φτάνει τους 88 ίππους και η ροπή στα σιροπιαστά 12 Kg.

Με το πλαίσιο μονής ραχοκοκαλιάς του Egli το οποίο χρησιμοποιεί τον κεντρικό σωλήνα του και ως δοχείο λαδιού, την γεωμετρία των 28 μοιρών γωνίας κάστερ, το μεταξόνιο των 1455 χιλ., τον 19ιντσο μπροστινό και 18ιντσο πίσω τροχό, το πιρούνι των 35 χιλ. της Ceriani, τα δύο Maxton αμορτισέρ πίσω, το μπικίνι φαίρινγκ αλλά και τα φρένα με ταμπούρο της Fontana μπορείς όχι μόνο να πιάσεις τις ταχύτητες άνω των 220 χλμ/ώρα που σου προσφέρει ο κινητήρας αλλα να τις διαχειριστείς με ασφάλεια καθώς και να επιστρέψεις στον πλανήτη Γη (και στις νορμάλ ταχύτητες)χωρίς αγχος.

Και όπως συνηθίζεται στις εκπομπές μαγειρικής στο τέλος γίνεται επανάληψη της συνταγής. Έχουμε και λέμε…

1) Μια πρέζα Ελβετού

2) Μια πρέζα Γάλλου (ο monsieur στα δεξιά)

3) Μια πρέζα Εγγλέζου

Άλλη μια επιτυχία…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.